Professori Nándor Mikola oli elämänsä aikana aina aktiivisesti mukana monenlaisessa taidetoiminnassa. Hän perusti myös omaa nimeään kantavan taidesäätiön, joka toimii edelleen taiteen - erityisesti akvarellien - parissa.

TAIDESÄÄTIÖ

Nándor Mikolan Taidesäätiö on vuonna 1993 perustettu yksityinen säätiö, jonka tehtävänä on pohjalaisen kuvataiteen tukeminen ja edistäminen. Tehtäväänsä toteuttaakseen säätiö avasi Vaasassa lokakuussa 1995 Nándor Mikolan nimeä kantavan taidemuseon. Korostaakseen museon erikoistumista vesiväritaiteeseen nimi sittemmin muutettiin Mikolan Akvarellimuseoksi.

Mikolan Akvarellimuseo sijaitsi kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta, kauniilla paikalla Vaasan sisäsatamassa, vuonna 1875 rakennetun Tullipakkahuoneen varta vasten taidemuseotarkoitukseen kunnostetuissa tiloissa. Vuoden 2004 lopulla toimintansa lopettanut Mikolan Akvarellimuseo oli pohjoismaiden ensimmäinen ja Suomen ainoa akvarellitaiteelle omistettu näyttelytila.

Mikolan Akvarellimuseo järjesti vaihtuvia akvarellinäyttelyitä sekä omien taidekokoelmien että vierailevien taiteilijoiden teosten pohjalta. Pääasiassa museo keskittyi esittelemään Nándor Mikolan taidetta, jota se myös keräsi, hoiti ja tutki. Museon kokoelmat, jotka nyttemmin ovat säätiön kokoelmia, koostuvatkin suurelta osin merkittävästä ja uransa kaikki taiteelliset kaudet kattavasta taiteilija Mikolan teosten kokoelmasta. Tämän lisäksi kokoelmissa on muiden merkittävien suomalaisten akvarellistien töitä sekä joitakin ulkomaisten taiteilijoiden teoksia.

Professori Nándor Mikolan Taidesäätiö ylläpitää Mikolan Akvarellisalia Vaasan keskustassa Wasaborgin talossa.

 Nandor Mikola - Ateljeerissä 1980

Intuitio, 1997, 70 x 100 cm© Professori Nándor Mikolan Taidesäätiö