Nándor Mikola
Viimeinen näyttely

2. - 18.12.2016
Avoinna pe-su 12-16


ASKO HALME / 1931 - 20??
Kulmikasta - vielä hetken....

6.8. - 1.9.2016


Illusional Dimensions
International Printmaking Exhibition

14.6. - 31.7.
Avoinna ke-su 12-16

Artists:
Peeter Allik (EE), Anonymous Boh (EE), Xenia Fedorchenko (US), Danny Gonzalez (US), John Hancock (US), Curtis Jones (US), Tyler Krasowski (US), Toomas Kuusing (EE), Ryan O'Malley (US), Hannes Paldrok (EE), Ott Piiberman (EE), Eric Piper (US), and Taje Tross (EE)


Yhteisötaiteen Triennaali VASTAAN+OTTO

22.5. - 12.6.2016

BRIDGING ZIP-CODE 65
Maria Nordbäck (FI) & Brynhild Bye-Tiller (NO) together with Marina Hokkonen (RU), Anna Pettersson (BLR), Ali Aljboory (IRQ), Khem Raj Pokharel (NEP), Zuhair Qasm (IRQ), Ahmed Hakeem (IRQ), Othman Ibrahim (IRQ), Mohammed Ameen (IRQ)

SCULPTURAL PAVILION
Local A. Felice Hapetzeder & Jenny Berntsson (SWE)

VA MEE
Sonja Backlund (FI) & koululuokat

SARJAKUVATYÖPAJA
20.-22.5.2016
Emmi Valve (FI) & Pertti Jarla (FI)

Vastaanplusotto


ANTTI VAARANMAA
Ikoneita
19.3 - 1.5.2016

Avoinna pe-su 12-16


AULIS LOUKO(1936-1977)
80-vuotismuistonäyttely - maalauksia ja veistoksia
29.1. - 15.3.2016


NÁNDOR MIKOLA
Talvinäytttely
27.11.2015 - 24.1.2016

Avoinna pe-su klo 12-16


KAISA ERIKSSON
2.10. - 15.11.2015


ARTO PENTTINEN
H20 - Maalauksia, veistoksia, installaatioita.
22.8.-27.9.2015


PETER BOROTINSKIJ
Maalauksia ja grafiikkaa
3.7.-16.8.2015
Avoinna ke-su 12-16


ESA LUOTO
Jupiterista taivaalle - valokuvia
6.-28.6.2015


Subjektiivinen minuus
TaiKonin - taiteen perusopetuksen kuvataiteen ja käsityön työpajaoppilaiden näyttely
18.4. - 31.5.2015
Avoinna pe-su 12-16


Mattias Löfqvist
Memory Rhymes
7.3.-12.4.2015


Taidetta vaasalaisista kodeista
- Nándor Mikolan teoksia yksityisistä kokoelmista
16.1.-1.3.2015


Seinäjoen Taidegraafikot & Vaasan Taidegraafikot
78km - osa Bothnia Biennalen ohjelmistoa
4. - 30.11.2014

Bothnia Biennale


Kyösti Linna & Gunnar Bäckman
Arktinen odotushuone, osa Bothnia Biennalen ohjelmistoa
9.-29.9.2014

Näyttely kertoo kolmesta turvapaikanhakijasta, jotka odottavat oleskelulupapäätöstä vastaanottokeskuksessa pienessä Vesisaaren kaupungissa pohjoisessa Norjassa. Kyösti tulkitsee maalauksissaan heidän tarinansa. Gunnar tahtoo kuvillaan näyttää ihmisen turvapaikanhakija-sanan takana.

Bothnia Biennale


Vettä ja väriä!
19.7.–31.8.2014


Päivi Meriläinen
6.6.–13.7.2014

Päivi Meriläinen: Palava rakkaus, laveeraus/kulta, 2014

Taiteilja Päivi Meriläisen elämäntapahtumat ovat Akvarellisalissa esillä olevan näyttelyn keskiössä. Meriläinen sairastui vuonna 2011 kasvojen kolmihermotulehdukseen, jonka seurauksena hänen kasvojensa vasen puoli halvaantui. Hoitorupeamaan sisältyi kasvoliikuntaa, jonka tekemiseen tarvittiin peiliä. Peili oli se, joka kertoi aivoille kasvolihasten liikkeistä, sikäli kun sitä oli. Kasvojen liikkumattomuus sai taiteilijan tutkimaan kasvojaan yhä tarkemmin ja tuomaan aiheen myös taiteeseensa. Kun Meriläinen vielä myöhemmin tia-kohtauksen seurauksena kaatuessaan löi päänsä ja sai hematooman, alkoi taiteelle kerääntyä aihemateriaalia yhä enemmän. Kasautuneet harmit saivat taiteilijan pohtimaan elämäänsä ja asioiden kulkua, syitä ja seurauksia. Sitä, miksi kaikki tapahtuu niin kuin tapahtuu: onko hänen ylleen langetettu jokin kirous? Taiteilija päätti ajaa kirouksen tiehensä ryhtymällä paaviksi.

Paavi Päivi I:n hahmo nouseekin useassa Meriläisen teoksessa esille. Lisäksi Meriläisen taide heijastaa henkilökohtaista kamppailua vastoinkäymisistä selviytymiseksi kasvokuvien ja kuntoutusprosessiin liittyvien tutkielmien kautta. Tämä prosessi välittyy vahvoissa, runsasvärisissä töissä sekä toisaalta herkissä, levollisissa kasvokuvissa. Monille näyttelyn teoksista on ominaista myös kimalle ja kimaltelu sekä kulta ja hopea. Kasvokuvien ja kirouksen kumoamisen lisäksi teoksia määrittää myös se, miten tapahtumat ovat vaikuttaneet aivoihin ja niiden toimintaan.

Katsoja voi tulkita teoksia monin eri tavoin, mutta tietoisuus Meriläisen persoonasta sekä vastoinkäymisistä tuo niihin ehdottoman syvällisen, koskettavan ulottuvuuden.

Teksti: Silja Niinikangas


Le Cirque Humain | Tuomas Hallivuo & Jonna Jantunen
16.4.–31.5.2014

 

Le Cirque Humain on jyväskyläläisten taidegraafikoiden, Tuomas Hallivuon ja Jonna Jantusen, toinen yhteinen näyttely. Teoksissa on tutkailtu erilaisia ihmispersoonia mustavalkoisina viivapiirroksina käyttäen viivasyövytystekniikkaa.

Jantusen teossarja kantaa nimeä Le Cirque Humain, josta tulee myös näyttelyn nimi. Kuvien persoonalliset hahmot ovat syntyneet niitä piirtäessä, ilman ennakkosuunnitelmia. Ihmishahmot tuo mieleen etäisesti vanhan julistetaiteen, Gogolin Kuolleet sielut tai elokuvien sirkuksen erilaiset kummajaiset. Kuvia voisi luonnehtia kunnianosoitukseksi ihmisten erilaisuudelle.

Hallivuon lähestymistapa on realistisempi ja useat teokset ovat saaneet innoituksen taiteilijan omista elämäntilanteista. Toisaalta mukana on myös ihmiskuvia, joissa mallina on ollut tanssitaiteilija. Näissä kuvissa Hallivuo on pyrkinyt eläytymään vastakkaisen sukupuolen, ja tanssijan maailmaan.


Raija Korppila - Juha Laakso | Sininen hetki
7.3.-13.4.2014

Sininen hetki viittaa teoksiemme värimaailmaan ja luonnon vuodenkiertoon, jossa vallitsevana on sininen väri. Olemme työstäneet näyttelymme teoksia pääosin vuoden tummimpaan aikaan keskitalvella, jolloin päivävalo on lyhyt ja intensiivinen.

Raija:
Kukkien maailma on kiehtova, mystinen ja intiimi. Sitä tarkastellessa voi hiljentyä sekä tuntea niiden universaalin kauneuden ja herkkyyden. Se muistuttaa minua luonnon haavoittuvuudesta.

Teokseni ovat kertomuksia hetkistä, joita sävyttää nostalginen tunnelma. Pohdin teoksissani ajan tuntua, muistojen kerroksellisuutta ja haurautta.

Juha:
Teokseni ovat otteita luonnon kiertokulusta. Asun meren rannalla, paraatipaikalla, seuraamassa alati muuttuvaa maisemaa. Vuodenaikojen kuvaaminen on elinikäinen tehtävä. Paljon on tehty, paljon on työstämättä.

Näyttelyn teokset olemme työstäneet ImagOn- valotusmenetelmällä. Menetelmässä yhdistyy uutta ja vanhaa: filmin työstäminen tehdään kuvankäsittelyohjelmalla ja tulostetaan. Grafiikanpajalla korostuu käsityö: laatan teko ja painokuvan vedostaminen. Painojälki on hieman rakeinen: samettista tummuutta ja hennon vaaleita sävyjä kuin akvatinta-tekniikassa.

Kiitämme
Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipistettä

www.grafiikanpaja-aava.fiNándor Mikolan talvinäyttely
26.1. - 1.3.2014
Taiteilijaseura Botnian vuosinäyttely
16.11.-29.12.2013

www.taidebotniakonst.org


Marja Koskiniemi
4.10.-30.10.2013

Marja Koskiniemi

Tutustu Koskiniemen akvarelleihin!


Nándor Mikolan akvarelleja
14.-29.9.2013

Nándor Mikolan akvarelli


Nils-Erik Mattlar - 100-vuotisjuhlanäyttely,
akvarelleja Mikolan akvarellisalissa
1.-31.8.2013

Mattlar
Introitus, 1989, akvarelli


Elina Tammiranta-Summa - Maalauksia
28.6.-28.7.2013

Rosenrot


Kurkistus Tammiranta-Summan taiteeseen!


Ulos raameista! - Nándor Mikolan kesänäyttely
3.5.-20.6.2013

Nándor Mikolan kesänäyttely Ulos raameista! tuo näytille valtavia, värikkäitä teoksia, joista useimmat eivät ole olleet esillä aikaisemmin. Näyttelyn ideana olikin kaivaa säilytyksestä ulos joukko teoksia, jotka eivät suuren kokonsa puolesta ole koskaan päässeet kehyksiin, eivätkä siten myöskään näyttelyihin.

Ulos raameista! on yht´aikaa rento, villi ja levollinen. Teokset riippuvat kaappien kahleista vapautuneina nipsuistaan. Upeat teokset eivät kehyksiä kaipaakaan: pääasia, että saavat olla esillä!

Näyttelyn iäkkäin teos on maalattu 70-luvulla, nuorimmat 2000-luvun puolella. Suurin osa töistä edustaa kuitenkin Mikolan abstrakteinta kautta, joka oli 90-luvulla. Väriskaala on laaja. Koherenssia näyttelyyn tuo useissa teoksissa hallitsevana elementtinä toistuva monille Mikolan töille ominainen kiintopiste - voimakas, tumma alue tai risteävät viivat.

Näyttelyn on koonnut taiteilija Janika Herlevi.

Teksti: Silja Niinikangas


Tapani Kiippa akvarellinäyttely - Meri ja Saaristo
4.4.-28.4.2013

Tapani Kiippa on taiteilija, jonka tunnelmallisissa akvarelleissa kuvastuu tekijän rakkaus mereen. Akvarellien aiheena on usein aava meri, sen utuiset luodot, vanhat kalasatamat venevajoineen tai rannalle jätetyt puiset venevanhukset. Entinen vaasalainen - nykyinen naantalilainen Tapani Kiippa tunnetaan yhtenä huomattavimpana akvarellistina Suomessa. Hänellä on ollut useita näyttelyjä niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Tapani Kiippa - "Näin minä maalaan" -tilaisuus Akvarellidemo Mikolan Akvarellisalissa lauantaina 20.4.2013 klo 12-15

Yleisöllä oli mahdollisuus seurata taidemaalari, akvarellisti Tapani Kiipan vauhdikasta akvarelli-työskentelyä samalla kun taiteilija kertoi työtavoistaan ja vastasi maalaustyön lomassa esitettyihin kysymyksiin, koskivatpa ne saaristo- tai meriaiheiden, abstraktien töiden tai veikeiden klovniakvarellien maalaamista.

Vieraile myös Tapani Kiipan kotisivulla!


Pentti Kokko Akvarellinäyttely - Siveltimen silmin
1.3.-27.3.2013

Pentti Kokko Akvarellinäyttely - Siveltimen silmin

Pentti Kokon maalausten ehtymätön aihe on luonto ja ihmisen rakentama maisema. Akvarellimaalaus on pysynyt hänen rakkaimpana tapana maalata ja kipinä synty vesivärimaalaukseen jo pienenä koulupoikana, kun opettaja kehysti luokan seinälle hänen onnistuneen työnsä.

Pentti Kokon näyttelytoiminta on ollut aktiivista vuodesta 1970-luvulta tähän päivään. Hänen teoksia on useiden kaupunkien ja lukuisten yritysten kokoelmissa. Pentti Kokko on ollut myös suosittu opettaja ja hän on pitänyt lukuisia akvarellikursseja niin kotimaassa kuin Euroopassa.

Pentti Kokolla on ollut oma ateljee-galleria 20 vuotta Tampereen ydinkeskustassa. Viime kesän hänen suuri unelma toteutui ja kotiateljee valmistui Pirkkalaan. Taiteilijan työskentely jatkuu nyt kotiateljee Villa Tilkussa, missä on myös jatkuva näyttely.

Nandor Mikolan salin näyttelyssä on Pentti Kokon töitä pääasiassa 2000-luvulta niin realistisia maalauksia kuin abstrakteja akvarelleja. Mukana on sarja rantamaisemia Vaasan rannikolta.


Nàndor Mikolan talviakvarelleja
8.12.2012-27.2.2013Jari Jansson
2.11.-30.11.2012


Vaasan Taidegraafikot
5.10-28.10
Vaasan taidegraafikoiden vuosinäyttelyssä on esillä taidegrafiikan eri tekniikoiden ja tekijöiden runsas kirjo. Yhdistyksen 31. toimintavuosi on tuonut tullessaan myös uusia tuulia. Kokelasjäsentoiminta on kantanut hedelmää ja tuonut kuluneen vuoden aikana yhdistykseen neljä uutta aktiivijäsentä, jotka ovat kaikki edustettuina tulevassa näyttelyssä. Teksti Tommi Siljanmäki, Vaasan taidegraafikoiden varapuheenjohtaja

Wasaborg valokuvanäyttely
10.9-30.9.2012
Wasaborgin rakennus on kokonaisuudessaaan valmistunut kesäkuussa 1912. Fastighets Ab Wasaborg on kiinteistön omistajana päättänyt juhlistaa sadan vuoden taivalta teettämällä kiinteistön historiikin ja pitämällä Wasaborg-aiheisen valokuvanäyttelyn Mikolan Akvarellisalissa. Kirjan on kirjoittanut Jukka-Pekka Porola ja valokuvanäyttelyn on koonnut Jaakko Salo, joka myös itse on ottanut suurimman osan näyttelyssä esiintyvistä kuvista. Näyttely perustuu pääosin pääosin kirjaa varten otettuihin kuviin. Tervetuloa!


Nàndor Mikolan akvarelleja Mikolan taidesäätiön kokoelmista.
15.8.-5.9.2012

Vuoden eläimellisin taidehuutokauppa
Taiteiden yönä 9.8.2012 klo 21

kissa

Esillä ja huutokaupattavana seuraavien taiteilijoiden töitä:

Cata Ahlbäck
Raili Halme
Carl Wargh
Salme Sirkola
Sini Björkholm
Nándor Mikola
Liliana Kuha
Kaj Smeds
Lars Högglund
Janika Herlevi
Tommi Siljanmäki

Julkiset henkilöt:
Ilkka Aro
Miapetra Kumpula-Natri
Risto Jalonen
Raili Kujanpää
Pekka Puska


Nándor Mikolan grafiikkaa
5.5. - 15.7.2012Hans Westergård
9.3. - 8.4.2012


Nándor Mikolan 100-vuotisnäyttely
27.11.2011 - 26.2.2012

Tuho

Nándor Mikola (1911-2006) Tuho (osa) 1994.
Akvarelli, vahaliitu, Nándor Mikolan Taidesäätiö.
Kuva: Erkki Salminen.


Taideleiri
5-11.8.2011


Seija Tamminen: Unikuvia ja pieniä tarinoita
17.9-9.10.2011


Unkarilaisen taiteilijan Árpád Szabadosin töitä Mikolan Akvarellisalissa
13.8-11.9. 2011


Vuoropuhelu Mikola - Siltaloppi dialog
27.5-31.7.2011


Pohjoismaisen Taidekoulun oppilastöitä
29.4-18.5.2011


Juha Tammenpää: Ilmakuivattu pyhimys, maalauksia
25.3 - 20.4.2011

Kia Bruun: Minä ja itikat - Jag och flygfän
18.2 - 20.3. 2011

Asko Halme: veistoksia, Raili Halme: grafiikkaa
14.1 - 13.2. 2011

Taiteilijaseura Botnian vuosinäyttely Mikolan Akvarellisalissa
10.12.2010 - 9.1.2011

Hanna Kantokorpi - tussimaalauksia ja öljypastelleja
5.11 - 5.12.2010


Åke Bengs – akvarelleja
25.9-24.10.2010

Cata Ahlbäck & Janika Herlevi
7.8 – 5.9.2010

 


Nándor Mikola - Keväästä kesään
8.5 – 1.8.2010

Maisemia Mikolan kokoelmissa
6.2 - 28.3.2010

Taiteilijaseura Botnia Konstnärsförening -  vuosinäyttely
21.11. 2009 - 24.1.2010

Carl Wargh - Maisemallisia tulkintoja
23.9. – 15.11.09

Akvarelleja ja piirustuksia

Matkoja ympäri Suomenmaan. Mieluisia paikkoja. Mieleenpainuvia maisemia.

Mustasaaressa asuvan taiteilija Carl Warghin näyttely Mikolan akvarellisalissa on kuin kuvallinen matkakirja. Teoksista heijastuu taiteilijan oma tulkinta suomalaisista maisemista. Sielunmaisema muotoutuu perinteistä maisemaa vasten ilmavana, kevyenä ja välillä lennokkaanakin. Wargh käyttää töissään paljon akvarellia, mutta tussipiirrokset lisäävät yksityiskohtia ja teosten jännittävyyttä. Näyttelyssä on esillä runsaat 30 työtä.

Nándor Mikola: Kukkia ruukussa
16.5. - 20.9.2009

Esa Riippa: Grafiikkaa
14.3. - 16.5.2009

Kälviäläisen taidegraafikko Esa Riipan näyttely Mikolan akvarellisalissa esittelee laajan kirjon taiteilijan teoksia. Grafiikan töistä suurin osa on 2000-luvulta, mutta esillä on myös 70-luvun teoksia. Siten näyttelyn 35 teoksta muodostavat pienimuotoisen läpileikkauksen Riipan taiteellisesta tuotannosta.

Riipalle tyypillisesti näyttelyn teosten aiheina on maisemia ja asetelmia, ja teoksista löytyy myös surrealistisia piirteitä. Värimaailmaltaan ne ovat hyvin rauhallisia ja hillittyjä. Teosten tekniikkana Riippa on käyttänyt viivasyövytys-akvatintaa.

Taiteilijaseura Botnian vuosinäyttely
15.11. - 1.11.2009

Taiteilijaseura Botnian vuosinäyttely esittelee niin vanhempien seuran jäsenien kuin uusien tulokkaiden taidetta. Leo Ackleyn, Brita Asplundin, Veli Ekroosin, Jorma Haaviston, Tea Helenelundin, Lars Höglundin, Kaj Smedsin, Juha Tammenpään, Tapani Tammenpään sekä Carl Warghin lisäksi mukana ovat nuoret vaasalaistaitelijat Janika Herlevi sekä Kaisa Kontio, jotka on kutsuttu varta vasten tähän näyttelyyn. Edesmenneiden seuran jäsenten töitä ei ole unohdettu: esillä on myös Nándor Mikolan kukka-akvarelleja sekä Veikko Takalan sekatekniikkaa.

Kultakin taiteilijalta on näyttelyssä kahdesta neljään teosta. Eri tekniikkojen kirjo on runsas: akvarellien ja sekatekniikan lisäksi esillä on mm. värikkäitä akryylimaalauksia, akvatintalaveerauksia, guassitöitä sekä kollaaseja vanhoista valokuvista.

Nándor Mikola: Maailmalta
17.6. - 31.8.2008

Mikolan Akvarellisalin kesänäyttely on professori Nándor Mikolan Maailmalta. Taiteilija Nándor Mikola teki elämänsä aikana lukuisia matkoja ympäri maailmaa. Varsinkin Välimeren lämmössä hän viihtyi hyvin, mutta tie vei myös niin Huippuvuorille kuin Aasiaan, Amerikkaan ja Afrikkaankin. Monien matkakohteista saamiensa vaikutteiden innoittamana hän myös maalasi. Kesän 2008 näyttely esitteleekin palan Mikolan elämää matka-teeman kautta.

Aina avoimena ja uteliaana kaikkea uutta tutkiva Mikola oli kiinnostunut kulttuurien ja ympäristön vaihtelusta. Etäisyyden ottaminen omasta ympäristöstä antoi tilaa luovuudelle. Mikola näki, miten muualla maalataan ja hänelle oli myös tärkeää maalata itse, jottei matka menisi hukkaan. Maailmalta-näyttelyn teokset on koonnut ja ripustanut Silja Niinikangas. Ne ovat läpileikkaus Mikolan taiteesta ja värien käytöstä: näyttely on kokoelma eri vuosikymmeniltä, tummasävyisistä ja täyteläisistä 50-ja 60-luvun teoksista 90-luvun kevyempiin, hengittävämpiin akvarelleihin. Monet teoksista ovat ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä.

Nuoret
23.4. - 8.6.2008

Sini Björkholm
Susanne Hedman
Martin Karlsson
Minna Koistinen
Meri Linna
Mimmi Mattila
Jimmy Pulli
Jaana Saarikoski
Piia Sieppi
Inkeri Viljanen

Nuoret-näyttely on aivan erilainen näyttely Mikolan akvarellisalissa. Nándor Mikola halusi tukea nuoria taiteilijoita ja sen ajatuksen pohjalta koottiin näyttely Nuoret, johon on kutsuttu mukaan kymmenen nuorta taiteilijaa, jotka asuvat, työskentelevät, opiskelevat tai ovat syntyisin Pohjanmaan alueelta.

Näyttelyssä on esillä monia eri ilmaisumuotoja: maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, veistoksia, installaatioita, ääniteoksia ja videoita. Kokonaisuuden kautta esiin nousee nuorten nykykuvataiteen ajankohtaisia ja monimuotoisia ilmaisumuotoja.

Nándor Mikola: Talven valoa - abstrakteja akvarelleja
27.11.07 - 13.4.08

Professori Nándor Mikolan abstrakteista akvarelleista on koottu pimeä talvikauden vastapainoksi näyttävä kokonaisuus Talven valoa -näyttelyksi. Näyttely koostuu pääasiassa 80-, 90- sekä 2000-lukujen abstrakteista sekä abstrahoiduista maisemista. Vanhin yksittäinen työ on kuitenkin 60-luvulta peräisin oleva Mikolan informalistisen kauden ”Lamppu”.

Ahkerana maailmankävijänä Nándor Mikola teki visiitin myös Huippuvuorille. 1980-luvun puolivälissä tehdyn matkan jälkimainingeissa Mikola alkoi maalata yhä enemmän abstraktilla tyylillä. 90-luvulle mentäessä myös pensseli alkoi suurentua, eikä pienille pensseleille löytynyt enää paljoakaan käyttöä. Vesi sai olennaisen osan Mikolan akvarellitaiteessa, ja teosten koko kasvoi kasvamistaan. Mikola tekikin pitkään valtavan kokoisia akvarelleja ja käytti tekniikkanaan valutusta.

Taiteilijaystävä Tapani Tammenpää muistaa Mikolan saaneen aina uusia ideoita taiteeseensa. Olipa Mikola aikoinaan hankkinut teurastajalta lehmänhännän maalatakseen sillä abstraktejaan. Abstraktille taiteelle vapauduttuaan Mikola palasi siihen aina yhä uudelleen ja uudelleen maisemien, kukka-akvarellien ja asetelmien maalaamisen ohella. Abstraktitaiteilijana Mikolalta onkin tunnistettavissa useita eri kausia tyypillisine piirteineen. Varsin erottuvaa on Japanin ja Kiinan matkailun motivoima kalligrafiatyyppinen abstraktitaide.

Kaj Smeds: Akvarelleja ja serigrafioita
17.10. - 18.11.2007

Söderfjärdenin kupeessa Sulvalla asuva Kaj Smeds on ammatiltaan mainosgraafikko. H&suml;n on mies useiden Mustasaaren ja Vaasan alueella tunnettujen logojen takana. Piirt&suml;misen taito on hallussa, ja siitä on levinnyt intoa myös akvarellitaiteen puolelle. Keskeisenä Smeds pitää pelkistämistä, eikä siten käytä töissään juurikaan yksityiskohtia. Smeds maalaa mielellään kuivalle paperille, ja on ammentanut oppia myös N´ndor Mikolalta, jonka kanssa hän on ollut maalamassa luonnossa.

Kaj Smeds on siirtynyt luonnosta maalaamaan enimmäkseen sisätiloihin. Luonto on kuitenkin koko ajan läsnä Smedsin arjessa, sillä hänen lähimiljöönsä muodostuu pääasiassa pohjalaisesta pelto- ja metsämaisemasta. Kotimaiseman vuoden- ja vuorokaudenajat ovat käyneet tutuksi, ja juuri säätilojen vaihteluita ja luonnon olemusta eri aikoina Smeds on keskittynyt kuvaamaan monissa töissään. Toisista teoksista huokuu kylmyys ja pakkanen, toisista taas lämpö ja kesän kuumuus. Smeds myös painottaa akvarellitaiteen monipuolisuutta: Akvarelleja voi maalata useilla eri tavoilla, märällä ja kuivalla, tummaksi ja herkemmän vaaleaksi. Tekotavat ovat monet.

Akvarellitöiden lis&suml;ksi Kaj Smeds tekee kokeneena graafikkona serigrafiatöitä, joita Akvarellisalin näyttelyssä on esillä akvarellien ohella. Smedsin serigrafiasarjat ovat usein pieniä, korkeintaan kymmenen vedoksen sarjoja. Eniten hän keskittyy serigrafioiden tekoon kesällä aivankin käytännön syistä: Värien voimakas katku vaatii huolehtimaan tuuletuksesta ja pitämään ikkunat ja ovet auki.

Akvarellisalin näyttelyssä on esillä myös sekatekniikkateoksia, joiden maalattavan pohjan Smeds on käsitellyt etukäteen pienillä paperinpaloilla. Päälle hän on taiteillut silkkipainoväriä trasselilla, kaatanut ja valuttanut vettä sekä käyttänyt pensseliä. Tulos on seesteinen ja levollinen. Noilla sanoilla voikin kuvailla koko näyttelyn tunnelmaa. (Teksti: Silja Niinikangas)

Kaj Smedsin kotisivulle

Nova Botnia
13.9. - 14.10.2007

Pohjalaisten taiteilijoiden joukko perusti runsaat 50 vuotta sitten taiteilijaseura Botnian. Ajan kuluessa seura painui unholaan, mutta heräilee jälleen Mikolan akvarellisalin Nova Botnia -näyttelyn muodossa. Puheenjohtaja Tapani Tammenpään ansiosta uudelleen toimia alkanut seura koostuu konkaritaiteilijoista, jotka on jossain vaiheessa kutsuttu seuran jäseniksi.

Aikoinaan seuran perustivat nyt jo edesmenneet N´ndor Mikola sekä Per Olof Hjortell. Mikolan taidetta on mukana Nova Botnia -näyttelyssä. Muita osanottajia ovat Leo Ackley, Brita Asplund, Lars Höglund, Veli Ekroos, Jorma Haavisto, Juha Tammenpää, Tapani Tammenpää sekä Carl Wargh.

Taidenäyttelyn viimeisenä päivänä, sunnuntaina 14.10. Akvarellisalissa järjestetään yleisötilaisuus klo 14 alkaen. Yleisälle avoimessa tilaisuudessa pohditaan taiteen olemusta eri näkökulmista. Puheenvuoron saavat niin taiteilijat, kriitikot kuin yleisökin. Yleisöllä on myös oiva tilaisuus päästä esittämään taidetta koskevia kysymyksiä. Tilaisuuden pätteksi järjestetään vielä taidehuutokauppa. Tervetuloa!

Nándor Mikola - Omenapuunoksa ja muita kesäisiä akvarelleja
16.5. - 9.9. 2007

"Heinäkuu, silloin on niin vihreää, kaikki on pelkkää pinaattia!"

Tästä havainnostaan huolimatta Nándor Mikolan kesä on värikäs ja valovoimainen. Vaikka ehkä juuri heinäkuu ei ole antanut Mikolan taiteeseen suurta väriloistoa, mutta muualta sitä on riittänyt.

Luonnon läsnäolo on keskeistä Mikolan taiteelle. Tässä näyttelyssä on esillä Mikolalle ominaisia kukka-aiheita pääasiassa 90-luvulta sekä tämän vuosituhannen puolelta. Taiteilija on myös käyskennellyt metsässä ja ikuistanut siveltimellään kesäisiä koivuja ja ryteikköjä.

Olipa teema mikä tahansa, on Mikolan akvarelliteoksissa lähes poikkeuksetta raikkautta, kirkkautta ja valoa. Täydemmät, raskaammalla värikerroksella syntyneet työt säilyttävät keveytensä tuoden samalla esille taiteilijan mielenmaisemien moninaisuuden.

Vanha Botnia -näyttely
18.2. - 29.4.2007

Syksyllä 1952 perustetun Botnia-ryhmän taidenäyttelyssä on esillä neljäkymmentä työtä neljältä eri vuosikymmeneltä. Pääpaino on 50- ja 60-lukujen öljytöillä, mutta esillä on myös akvarelleja sekä veistoksia.

Näyttely koostuu Armas Vainion, Aini Lähdesmäen, Leo Lehtikannon, Pentti Uusikylän, Nándor Mikolan, Tellervo Töyryn, Arvi Mäenpään, Aares Sallin, Matti Annalan, Veikko Takalan, Carl Warghin sekä Tea Helenelundin töistä.

Akvarellisalissa on lisäksi esillä pieni, pysyvä kokonaisuus Nándor Mikolan akvarelleja.

Nándor Mikola - Pohjalainen Maisema
9.5. - 27.8.2006

Professori Nándor Mikolan Sininen -näyttely muuttuu 9.5. lähtien Pohjalaiseksi maisemaksi. Pohjalainen lakeus on Nándor Mikolan taiteessa toisenlainen kuin esimerkiksi Nelimarkan tai Vionojan. Se on eloisa, kevyt ja liikkuva. Hänen lakeuskuvissaan on valoa ja hehkuvia värejä. Väriskaala on vastaväreissään sointuva. Mikolan lakeusmaisemissa on jotain samaa kuin Eemu Myntillä. Myntiltä Mikola saikin aikanaan perusteet, joiden kautta hän löysi oman tapansa maalata lakeutta.

Tunne on aina hänen maalaustensa lähtökohta. Liekö unkarilainen temperamentti osasyynä siihen, että hän valitsi akvarellin omaksi ilmaisukseen. Hän kuljettaa sivellintä varmoin ja nopein vedoin ja kirjoittaa näin lyyrillisiä kuvarunoja. Väri on hänen maailmansa. Se merkitsee hänelle enemmän kuin viiva tai muoto. Valo tekee maiseman värit.

Horisontti, johon maisemamaalaus usein perustuu, on Mikolan maalauksissa usein alhaalla. Taivas on korkealla ja antaa katsojalle rauhoittavan vaikutuksen. Valo on aina läsnä hänen maalauksissaan. Horisontin yllä taivas elää omassa valorytmissään. Joskus hänen taivasta tavoittaa puun oksa, joka jostain kohtaa pistää esiin antaen näin maisemaan syvyyttä.

Nándor Mikolan Pohjalainen maisema -näyttely on koottu viiden vuosikymmenen aikana syntyneistä maalauksista. Mikolan merimaisemat kuuluvat myös pohjalaiseen maisemaan. Niissä horisontin merkitys on vielä voimakkaampi. Mikola on joskus sanonut, ettei halua jäljentää maisemaa, vaan tuntea kosketuksen luontoon. Parhaat maisemat syntyvät pelkistämällä, jättämällä turhat pois ja ottamalla vain oleellisen mukaan. Näin ovat syntyneet Mikolan maisemat, jotka ovat hänen Akvarellisalissaan esillä elokuun loppuun saakka.

Tapani Tammenpää

Nándor Mikola - Sininen
26.10.05 - 30.4.2006

”Kaikki on sinistä!”, huudahtaa Nándor innoissaan alkaessaan esitellä uutta näyttelyään. ”Sininen, kaikki on sinistä, meri on sininen, meri on minulle tärkeä, taivas on sininen! Minä näin sinisiä unia, ja siitä syntyi tämä sininen näyttely.”

Mikolalle taiteessa tärkeintä on henki. Musiikin avulla Mikola eläytyy maalaamiseen, musiikki inspiroi häntä. Maalaaminen on kuin terapiaa, maalatessaan taiteilija ei ole kipeä eikä köyhä.

Nándor Mikolan Sininen on kokoelma niin villejä kuin seesteisiäkin maalauksia, joiden perusteemana on tuo viileyden ja rauhallisuuden väri, sininen. Osa teoksista on melkeinpä niin tuoreita, ettei maali ole vielä ehtinyt kuivua. Näyttelyn vanhimmat teokset ovat 90-luvun alkupuolelta, vaikka eihän niitäkään voi Nándor Mikolan pitkän ja tuotteliaan taiteilijanelämän tuntien vanhoiksi sanoa.


© Professori Nándor Mikolan Taidesäätiö