27.11.1911 – 3.5.2006

"Olet avannut meille uusia ovia ihmisen syvimpään olemukseen, jonne vain taiteen kautta voidaan
luoda siltaa maailmaan, joka on taiteesi kautta säteillyt
ja säteilee meille edelleen iloa, valoa, ja on luonut uskoa uuteen, parempaan päivään
vaikeinakin hetkinämme."

- Soile Yli-Mäyry

Unkarissa syntynyt, mutta pohjalaiseksi kasvanut Nándor Mikola omisti elämänsä akvarellille. Hänen pitkään taiteilijauraansa mahtui useita eri kausia – uusiutuminen oli hänelle elintärkeää – mutta luonto toimi aina kaiken Mikolan taiteellisen luovuuden lähtökohtana. Enemmän sydämellään kuin järjellä maalaava Mikola ammensi innoituksensa luonnosta, sen väreistä ja muodoista, maiseman rytmistä, valoista ja varjoista. Vaikka hänen maalauksissa olisikin esittävä aihe, eivät ne kuitenkaan ole naturalistisia kuvia, vaan pikemmin henkilökohtaisen luonnonkokemuksen esityksiä. Tunnelma on aina tärkeintä.

Pelkistämisen kautta Mikola pyrki tuomaan esiin vain sen minkä katsoo kokemuksessaan kaikikein olennaisimmaksi. Tämä pyrkimys on nähtävissä sekä akvarellitaiteen klassisten aiheiden – asetelmien ja maisemien – kuvauksissa, että abstrakteissa valo- ja väritutkielmissa. Kaikki turha karsiutuu pois.

Mikolan väripaletti on vuosikymmenten aikana tehnyt täyden kierroksen. Mikola kulki hyvin tummista, kylmistä sävyistä vaaleisiin ja kirkkaisiin väreihin – palaten uusimpien töittensä myötä takaisin tummaan ja mustaan. Hänen siveltimenkäytöllensä oli kuitenkin hyvin pitkään ollut ominaista rohkeus ja varmuus – sekä japanilaistyylinen keveys.

Vesivärit työvälineenä sopivat erinomaisesti yhteen Mikolan persoonallisuuden kanssa. Nopeasti toteutetut intuitiiviset tunnelmat ilmentävät välittömyydellään vilkasta ja eloisaa, mutta myös herkän romanttista luonnetta.

Nándor Mikola oli rakastettu ja kiitetty taiteilija, jonka tulkintoja suomalaisesta, ja varsinkin pohjalaisesta lakeusmaisemasta on pidetty tunnelmaltaan aidompina kuin monen syntyperäisen suomalaisen. Mikola oli akvarellitaiteemme grand old man, joka tuotannollaan kehitti ja uudisti vesivärimaalausta taiteenlajina ja vaikutti syvästi suomalaisen akvarellitaiteen arvostuksen nousuun.

Kevätmaisema, 1985, 100 x 70 cm.


© Professori Nándor Mikolan Taidesäätiö