Historia

Professori Nándor Mikolan taidesäätiö perustettiin 1993. Vuonna 1995 se avasi Mikola-museon kunnostetussa Tullipakkahuoneessa Vaasan sisäsatamassa. Tämä oli ensimmäinen akvarellitaiteelle omistettu museo Suomessa. Säätiön toiminnassa keskeisintä on ollut näyttelyiden järjestäminen. Kymmenen vuoden ajan museossa esiteltiin etupäässä Nándor Mikolan akvarelleja, mutta vaihtuvissa näyttelyissä muidenkin taiteilijoiden, lähinnä akvarellistien teoksia.

Vuonna 2004 toiminta siirtyi lähemmäs Vaasan keskustaa Raastuvankadulle rauhalliseen ja kodikkaaseen näyttelytilaan. Näyttelytoiminta muutettiin enemmän galleriamaisemmaksi, ja paikkaa alettiin kutsua Akvarellisaliksi. Akvarellisalilla näyttelytoiminta jatkui: Nándor Mikolan akvarellinäyttelyitä pidettiin kaksi vuodessa ja muille taiteilijoille annettiin mahdollisuus pitää omia näyttelyitään keskimäärin viisi vuodessa. Pääpaino oli akvarellitaiteessa ja grafiikassa. Akvarellisalilla järjestettiin myös erilaisia keskustelutilaisuuksia ja tapahtumia. Nándor Mikolan syntymän 100-vuotisnäyttelyn henkilöhistoriallinen osa oli esillä Akvarellisalilla. Stipendinä tarjottiin pohjalaisten kuvataideoppilaitosten oppilaille näyttelytilaa maksutta kevätkauden päätteeksi.

Vuoden 2017 alkupuolella säätiö muutti kokoelmansa ja toimintansa uusiin tiloihin. Nyt osoite on Koulukatu 7 D / Museokatu 6 D, vinosti Pohjanmaan museota vastapäätä. Muuton myötä myös säätiön toimintapa uusiutui ja omissa tiloissa järjestettävistä taidenäyttelyistä luovuttiin. Toimipisteen taidelainaamoon on kuitenkin ripustettu esille Mikolan töitä. Tämä Art Mikola -nimellä kulkeva taidetila toimii säätiön tukipisteenä, taidelainaamona sekä pienimuotoisten taidetapahtumien pitopaikkana. Tavoitteena on järjestää Nándor Mikolan teoksista näyttelyistä eri museoissa ja muissa sopivissa tiloissa.

Säätiön toimintaa tukee Mikola-Seura ry, jonka toimintaa voi tukea liittymällä seuran jäseneksi.